Reklama
 
Blog | Patrick Zandl

Přehlédl jsem diskusi o důchodové reformě, nebo žádná nebyla?

 

Úkolem politika je vysvětlovat kroky, které činí a pak je činit, slýchával jsem kdysi o politice. Zvláště, když jsou velké, důležité a potenciálně drahé. Přehlédl jsem vysvětlování vládních kroků stran důchodové reformy nebo vláda nic nevysvětlovala?

 

Důchodová reforma je pro mne příklad toho, jak se to dělat nemá. Ze shora nadiktované podmínky, u kterých si v lepším případě budeme moci zvolit jednu ze dvou variant, v horším nám předvyberou tu horší a na lepší se „opt-in“. 

Lepší nebo horší – jen kouř

Nechci hodnotit, která je horší nebo lepší. K tomu, abych tak mohl alespoň pro sebe udělat, mi chybělo to základní: diskuse, podpořená politickými stranami. A výstup z ní. Chybí mi dvě až čtyři stránky PDFka stáhnutelná na Vláda.cz, kde by byly shrnuty nejdůležitější pro a proti jednotlivým modelům, odkázáno pár zpráv a studií nejrůznějších, které bych si mohl pročíst, abych si případně pro a proti ověřil či jen důkladněji prostudoval.  Očekával bych, že takovou zprávu podrobí kritice všichni, co ji kritizovat mají, že bude prestižní úlohou ekonomických univerzit ji okomentovat, privilegiem komunistů ji označit za zlodějinu za bílého dne a nezávislých ekonomů přidat k ní pár podoteků. 

Všichni reagují, ale pro mě nějak zmateně, nestrukturovaně. Ono taky není na co. Jestli jsem něco nepřehlédl, kromě zprávy Bezděkovy komise, ze které vzešly nějaké podklady pro vládu, u nichž není na první pohled bez dalšího googlávání zřejmé, zda je vláda přijala, modifikovala, nebo označila za nesmysl asi nic nevzniklo. Bezděkova komise a její zpráva měla být jedním z podkladů. Pořád mi schází to PDFko, ve kterém by jasně stálo „Vláda věří, předpokládá a proto navrhuje“.

Reklama

Vláda něco navrhla a není mi zřejmé, proč. Není mi jasné, z čeho vycházela, o co se opírala. Možná to někde publikovala, pak možná selhali novináři, nakonec nejvíce přehledné zprávy k tomu možná mají CeskeReformy.cz – ale to není projekt vládní. 

Chtěl jsem po vládě a politických stranách tak moc? Nezlobte se, nezajímá mě, s kým má premiér poměr a kde usnul ministr zahraničí, kradení propisek je pro mě trago-truchelná mezihra. Pěna dní. Co je pro mě podstatné a v čem mě zklamali všichni, je vysvětlení. Předložení důvodů a argumentů. Když někdo tvrdí, že je to jediná cesta, chci vědět, proč to tvrdí, když někdo jiný oponuje, že je to zlodějina, chtěl bych vědět, proč si to myslí. 

Takhle, nezlobte se, z obou stran vidím jen kouř. Neprůhledné rozhodnutí a ještě méně průhledné napadání. Politika přesně taková, jaká nemá být. Nutící mě, studovat ve svém volném čase důchodovou politiku celého světa, abych si uměl sám sobě odpovědět, která politická linie je ta, kterou bych rád zastával. Pravice nebo levice – to všechno se mi tratilo pod siláckými prohlášeními, za nimiž nevidím nic, než boj o koryta. 

To jedno PDFko mi tam chybí. Bez něj nemám, komu dát svůj hlas… 

Pane Kalousku, jste na tahu…